Prosjekt Nortun AE 87 PDF Print E-mail

Jeg kjøpte Nortun i 1998 og har stått for arbeidet selv. Prosjektet har ikke mottatt støtte fra offentlige eller privat. Venner og familie har også deltatt. Bitten, min samboer har i tillegg til hardt arbeid også gått inn i prosjektet med entusiasme og har gitt slipp på ferier og andre forlystelser til fordel for båten.

 

Restaurering av fraktefartøy:

Selv om Nortun var godt vedlikeholdt gjennom årenes løp var det mye å ta tak i. Jeg håpet på å kunne restaurere styrehuset uten for mye arbeid, men en detaljert målskisse ble laget og masse bilder ble tatt før jeg begynte å rive dårlig treverk. Godt var det, da rivingsarbeidet var ferdig stod jeg igjen med skorsteinen et par dører og vinduene i teak. Målet med restaureringen var at styrehuset skulle være identisk med det gamle utvendig. Slik ble det også selv om konstruksjonen var noe forbedret. Seks av vinduene kunne åpnes ved å felles ned bak teakfronten. Slike vinduer il aldri bli helt tette så det ble konstruert dreneringsbokser til hvert av vinduene. Nytt fundament ble sveist slik at treverket ikke lenger lå direkte ned på båtdekket, en kunne da også tillate lufting under kledningen. Det hadde begynt å vokse gress på båtdekket, jeg hadde ikke tenkt å bli bonde så det ble også skiftet.

 

Det ble mange fine turer langs norskekysten fra Kopervik til Andenes. Gode venner som hjalp med restaureringen var med på turene. Med oppvekst i seilfartøy, vurderte jeg stadig vekk hvordan Nortun ville vært under seil. Dekket var klar for utskiftning. Dette ville bli svært omfattende. I denne sammenheng og med nøye vurderingen av formålet med fartøyet ble avgjørelsen tatt om å bygge om hele fartøyet til seillogger.

Det pågående arbeid er ikke omtalt som restaurering da det ikke er forsøkt å sette fartøyet tilbake til en bestemt tidsepoke. Nortun går nå inn i en ny epoke som seilskip, noe dens linjer og tilstand er vel verd. Den tidligere historien til Nortun viser at den har gått igjennom flere ombygginger. Her til lands har den kun vært kjent som fraktfartøyet, Nortun, og noen synes kanskje det er synd at den bygges om. Det er gjort et grundig arbeid med dokumentering av fartøyets tidligere historie og det vil ikke bli glemt. Snart skal Nortun igjen seile langs norskekysten og har et langt liv foran seg. Den fjerde epoken er begynt og mange vil glede seg over Nortuns tilstedeværelse under Norsk flagg.

 

Ombygging til seilfartøy:

Nytt dekk

Å bygge noe om, betyr jo en del riving i første omgang. Først ble det laget et reisverk for presenning. Lasteluka ble brent av i seksjoner og heist ned i lasterommet. For å bli kvitt stålet etter hvert, seilte jeg båten bort til Metallretur, hvor jeg heiste seksjonene på land med kranen. Tok noen turer bort dit etter hvert som rivningsarbeidet skred frem. Dekket bestod i 2 ½” furu boltet i dekksbjelkene og de diagonale avstiverne. Med sirkelsag, spett og brekkjern ble dette kappet på tvers og brekt løs. Hele tredekket fra baugen og akterover til casingen ble fjernet. Dekksbjelkene mellom mast og casing ble også fjernet. Mast, bom og vinsj ble beholdt intakt så lenge som mulig slik at jeg kunne benytte denne på de tyngste løftene. Alle dekksbjelkene ble laget nye på stedet og krumningen i dekket ble laget på mal ut i fra de gamle bjelkene. Nytt dekkshus ble lagt med tanke på god dekksplass, sittehøyde og belysning nedunder. Stålplatene ble bestilt og levert på kaien i Kopervik hvor arbeidet foregikk. De aktre platene ble heist inn med bommen. Da masta, bommen og vinsjen ble fjernet, ble de resterende platene dratt inn over rekka med kjettingtaljer. Allerede nå hadde jeg tegningene klare på hvordan innredningen skulle se ut slik at ventiler, skylight, svanehalser til lufting, avstiving til mastegjennomføring kom på rett sted. Alt treverk i lasterommet og forlugar ble fjernet og ny lav nedgangskappe forut ble laget. Endelig hadde båten nytt tett dekk.

 

Tur til Nordseewerke, Tyskland

Nordseewerke skulle arrangere sitt 100 års jubileum sommeren 2003. I denne forbindelse ble jeg kontaktet angående en utstilling av Nortun, som var den andre båten verftet bygget. Vi ble enige om at jeg skulle seile ned til verftet hvor jeg skulle få benytte meg av deres fasiliteter til mitt arbeid. Verftet stilte med bil og leilighet som jeg benyttet under det 10 måneder lange oppholdet frem til jubileet. Her fikk jeg benyttet kran til å løfte av styrehuset, som for øvrig ble gitt bort. Dekket akter ble lagt samt fundament til dekkshuset. Nytt skott midtskips og nytt skott aktenfor maskin ble laget. Alt stålarbeidet var nå ferdig, og tiden var inne for å bestille sandblåsing og maling av et lokalt firma. Nortun ble heist på land av den store traverskranen til Nordseewerke og plassert på en 24 hjulet transportvogn. Vogna kjørte fartøyet til sandblåsingshallen hvor den ble sandblåst innvendig og utvendig. Det ble tatt en nøye måling og sjekk av skrogplater. Deretter bar det på tur igjen til en ny hall hvor grunning og malingsarbeidet ble gjort. Da fartøyet kom ut av hallen, nymalt og fin, var fartøyet som født på ny. Mens stålarbeidet pågikk var det ikke så mange som hadde tro på at dette kunne bli noe til fartøy igjen, men meningene var en helt annen nå. Det var enda noen måneder til jubileet, så jeg bestilte Pich Pine til dekket fra en trelastimportør i Holland. Jeg fikk stå i en hall på verftet hvor jeg kunne arbeide med å legge dekket. I mellomtiden ble også mastene bestilt, laget i stål. Det ble en hektisk tid med arbeid døgnet rundt i den siste tiden før jubileet. Bitten og min bror Ståle, kom ned for å bistå under innspurten. Målet var å kunne presentere fartøyet på best mulig måte da den skulle være et blikkfang inne i den største utrustningshallen under jubileet. Jubileet var en flott begivenhet med flere av de nyeste byggene til verftet på utstilling. Seilskipet Sedov var på besøk og hele arrangementet ble besøkt av over 40 000 mennesker på en dag.
Nortun ble på ny sjøsatt og kopling av motor og tanker ble gjort før 44 tonn ballast ankom og skulle bæres om bord og sikres. Dette var i siste liten før planlagte hjemreise.

 

Rigging

Vel hjemme i Kopervik begynte arbeidet innvendig med å lage stålfundament til dørk, diverse tanker, rør, kabelgater og kabelgjennomføringer. Emner til gaffel, bommer og klyverbom var forlengst hugget og lagt til tørk av Helge Terøy i lille Høydal nær Florø. På våren gikk turen opp dit og emnene ble bearbeidet. Etter mye saging, høvling og pussing kunne endelig emnene taes om bord med kranbil. Beslagene til riggen ble sveist på kaien i Kopervik og deretter sendt til galvanisering. All stående rigg som provisorisk var satt opp i Tyskland ble demontert, bendslet og satt opp på ny. Etter montering av beslag ble rundholdt montert. 5500 meter tau og 125 blokker ble kjøpt hos Veteran-rig i Arendal. Blokkene ble behandlet før de ble montert.


Innredning av dekkshus

Det ble kjøpt inn 40m3 med forskjellige typer isolasjon for innredningen.
Mahogni ble kjøpt inn i stort. Trevirket var flaskeskåret på to tommer og hadde en bredde på opp til 80 cm
Under dekk ble sprinkleranlegg, rør for septik og gråvannstank montert. I salongen ble de første dørkplatene lagt og verktøy for trearbeid båret ned.
Dekkshuset og nedgang til maskinen var det første av innredning som ble laget. Når sommeren på ny nærmet seg ble det videre arbeidet med dekksutrustning.


Innredning av salong

Isoleringen av salongen ble påbegynt, og etter at platene var satt opp begynte inndeling til toalett og bysse. Rør og elektrisk anlegg ble montert og snekring av toalett og bysse ble startet.
Varmtvanns bereder på 300 liter ble spesialbestilt hos CTC Ferro Fil og montert med feste opp under dekk og i dørk. Avtrekkshette og brannvegg mot oljefyr og vedovn montert. All bearbeiding av treverk for finsnekringen ble gjort i salongen og med brenning av kapp i vedovnen, var temperaturen om bord som en mild vårdag året igjennom. Glass i skapdører og på andre deler av innredningen ble sandblåst og montert. Benker og seksjoner kom på plass og puter ble trekt med hud, bestilt hos Øyane Seil og kalesje. Møbeltapetserer Ole Jonny Solberg gjorde et utmerket arbeid med dette.
Kjøleskap og frys ble bestilt fra Italia og ankervinsj fra Holland. På dørken ble det lagt skipsgulv som ble natet, slipt og oljet.
Bordene ble laget i solid teak med blyvekter i bunn for slingreanordning.

 

Arbeid i forskipet

Anker arrangementet i forskipet ble påbegynt. Kjettingkasse, fundament til vinsj og kjettingstopper ble sveist. Vinsjen montert og 220 meter med galvanisert stolpekjetting tatt om bord. Høytrykks hydraulikkpumpe ble montert med tilkopling på frontgiret til motoren. Syrefast rør system bestående av 20mm tur og 30mm retur strekker seg gjennom hele båten fra pumpe til ankervinsj. Midtskips koplet jeg til to tau nokker med ventilstyring for heising av storseil. For tau nokkene, kjøpte jeg syrefast bolt på 230mm diameter. Disse dreide Time videregående på CNC maskin etter mine tegninger. Våren 2007 ble seilene mottatt og prøveseilasen var en fryd.
Isolering, montering av plater, rør og elektrisk anlegg ble montert i forskipet. Inndeling av bad og lugarer ble lagd. Flislegging og montering av dusj og badekar. Finsnekring av lugarer og bad startet.

 
Webdesign: Bewebbed

Copyright © Tom Ueland Bratås / Nortun.net

Norwegian English German